Banany w czekoladzie
1 banan
50 g herbatników
100 g białego sera
60 g gorzkiej czekolady
30 g masła
4 łyżki wiórków kokosowych
Czekoladę z masłem rozpuścić, odrobinę ostudzić, żeby nie była za gorąca.
Herbatniki zmielić, dodać biały ser, mielić do uzyskania jednolitej masy.
Dodać czekoladę z masłem i 2 łyżki wiórków kokosowych, dokładnie wymieszać.
Na rozłożonej folii spożywczej wyłożyć masę w kształt prostokąta, przypasować bananem potrzebny rozmiar, żeby po zwinięciu cały owoc był pokryty czekoladowo-serową mieszaniną.
Zawinąć, dłońmi uformować kształt. Rozwinąć, posypać wiórkami kokosowymi i lekko je docisnąć. Banany w czekoladzie bez ponownego zawijania przełożyć do lodówki na 30-40 minut.